Новини

Предвиждат се безплатни PCR тестове за всички преминаващи „Кулата“

Posted By : Orient Express/ 1398

Нови мерки въвежда Гърция в пика на туристическия сезон на фона на засиления наплив към страната. Основното намерение е на границата да се тестват всички преминаващи.

На ГКПП „Кулата-Промахон се очаква да бъде въведено 100-процентово тестване за COVID-19 на пътуващите, макар и това все още да не е официално заявено от гръцките власти. Съобщено е само за засилване на медицинското присъствие на пункта. Вчера заради по-слабия трафик са били проверени всички, които са влезли в Гърция. Дали при засилване на трафика контролът ще продължи да бъде 100-процентов предстои да стане ясно.

Иначе процедурата протича по следния начин – шофьорите и пътуващите излизат от автомобилите, прави им се проба, след което продължават. Информацията е, че тестването е безплатно. Дали се правят PCR тестове или бързи такива – все още не е ясно.

Сутринта ситуацията по границата е сравнително спокойна и опашки няма. Леко струпване на автомобили обаче се е получило на самия пункт.
Потребителите в търговските центрове в Гърция вече не са длъжни да носят маска, а ограничението от шест души на маса в ресторантите се премахва, според съвместното решение на компетентните министри, публикувано в сряда в правителствения вестник, съобщават вестниците „Катимерини“ и „Прото тема“.

Маската остава задължителна в търговските центрове само за персонала. Задължително е използването на маска в зоните на пристигане и чакане на обществения транспорт, както и вътре в превозни средства и влакове, за персонал и пътници.

Таванът от шест души на маса в ресторанта също отпада, но остават в сила ограниченията за максималния брой клиенти и разстоянията, които трябва да спазват в заведенията и в търговските обекти.

Във всички автобуси и в железопътния транспорт, се разрешава превозването на пътници до 65% от максималния брой места в превозното средство.

Глобите за нарушение на тези разпореждания се плащат до 15 дни от връчване актовете за налагането им.

Източник: Агенция  Монитор

Пътуваме до Гърция с предварително попълнен формуляр

Posted By : Orient Express/ 1424

С цел ограничаване разпространението на Covid-19, от 1-ви юли Гърция въведе задължителна декларация за всички пътуващи към страната туристи.

Формулярът следва да бъде попълнен 48 часа преди пътуването. Регистрираните лица получават имейл с код, с който може да се влезе в страната.

Пристигащите от страни с висок риск от зараза, ще бъдат задължително тествани за вируса,а на останалите ще бъде извършван тест на избирателен принцип. За български граждани, пристигащи от други европейски държави, също ще се прилага тест.

Формулярът е на английски език и съдържа лични и паспортни данни и контакти. Всеки попълнен формуляр генерира QR код, който се предоставя на граничните власти.

Съветникът на българския посланик в Атина – Йоханес Крикорян съветва всички сънародници да не предприемат пътуване без наличен QR код.

Формулярът може да бъде открит на следния линк: https://travel.gov.gr/#/form

Влакът Ориент Експрес ще продължи да радва своите пътници и през летния сезон!

Posted By : Orient Express/ 1375

Влакът Ориент Експрес ще извършва всички планирани маршрути за предстоящия сезон. За да гарантира безопасността на своите пътници, в условията на Covid-19, екипът работи със специализирани вътрешни експерти и в тясно сътрудничество с водещи здравни и хигиенни органи. Осигуряването на защитна и комфортна среда за пътниците е приоритет, уверява ръководството на легендарния влак. Въпреки предприетите мерки и придържането към новите стандарти за чистота и социална дистанция, от управата гарантират, че ще се погрижат всеки техен гост да бъде посрещнат в топла и комфортна атмосфера и да се наслади на своето изключително пътуване.

С оглед пандемичната ситуация, всички нови резервации могат да бъдат променени до 35 дни преди планираната дата на отпътуване. Гостите ще могат да изберат нова дата на отпътуване от текущите графици за 2020 и 2021г.

Обновяват вагоните на влака Ориент Експрес

Posted By : Niki/ 1948

От 2020-та година вагоните на легендарния влак Ориент Експрес ще посрещат своите гости с още по-впечатляващ лукс и стил.

Проектът предвижда обновяването на големите aпартаменти във влака (Grand suites). Интериорът на отделните кабини ще отразява духа на всеки град, но и ще е издържан в неостаряващия и уникален за влака Арт деко дизайн, съхранен от 1920 година.

Ориент Експрес, влак

С цел да се осигури максимален комфорт и пълнота на изживяването, пътниците на новите купета ще разполагат със самостоятелни бани с душове, и просторни, бляскави помещения.

Проектът се осъществява от лондонската фирма „Wimberly Interiors”, които имат за цел да съхранят историята на елегантния Арт деко дизайн и да направят пътуването на борда още по-вълнуващо и вдъхновяващо за пътниците.

Сред допълнителните удобства за преминаващите през романтичните градове Венеция, Истанбул, Париж, са частните трансфери, личен стюард, подово отопление, безплатно шампанско и хранене в самостоятелен апартамент.

За избралите еднодневен класически маршрут като Лондон-Венеция, пътуването в голям апартамент започва на цена от 5,500 британски лири на човек.

Всички родни почитатели на Ориент Експрес могат да се докоснат до очарованието му през следващия месец, когато в следобедните часове на 27-ми август, влакът ще спре във Варна като част от емблематичния маршрут Париж-Истанбул, изпълняван веднъж годишно.

 

Ръст на пътуванията на български граждани в чужбина през февруари

Posted By : Niki/ 2533

През февруари 2018 г. в чужбина са пътували 379,5 хил. българи, което е с 3,5% повече в сравнение със същия период на 2017 г.,отчита Националният статистически институт (НСИ). Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Румъния – с 12,9%, Турция – с 10,6%, Франция – с 4,6%, Германия – с 3,1%, Австрия – с 2,9%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Гърция – с 3,9%, бившата югославска република Македония – с 3,0%, Италия – с 1,7%, Сърбия – с 0,6%, и други. През февруари 2018 г. най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към: Турция – 76,9 хил., Гърция – 61,5 хил., Румъния – 43,9 хил., Сърбия – 36,3 хил., бившата югославска република Македония – 29,3 хил., Германия – 21,4 хил., Австрия – 14,4 хил., Испания – 13,4 хил., Франция – 11,9 хил., Италия – 11,4 хиляди.

Източник: Банкеръ

Рекорден брой българи на почивка в чужбина през юни

Posted By : Niki/ 2890

През месец юни 2017 г. на почивка и екскурзия извън страната са били близо 190 хил. души – абсолютен рекорд за последните десет години и с 3% повече, отколкото през същия месец на миналата година, съобщи НСИ. Най-голям интерес за почивка за българските туристи продължават да представляват Турция и Гърция, посетени съответно от 40 хил. и 35,6 хил българи, или общо над една трета от всички туристи. Но ако пътувалите до Турция се запазват на миналогодишното ниво, то интересът към Гърция отслабва за сметка на Италия, Испания и Португалия. В Португалия са почивали само 270 българи, година по-късно броят им вече е 1480. Увеличението на българските туристи в Румъния е с 80% до 18 хиляди души. Другите дестинации със сериозен ръст за пътуванията са Испания, където годишното повишение на посещенията е 19,4%, Австрия – 15,3%, Чешката република – 14,5%. В НСИ са регистрирали над 618 хиляди излизания зад граница – с 9,5% увеличение в сравнение с година по-рано. Увеличение има и при пътуванията до Франция – 6,9%, Гърция – 6,7%, бившата югославска република Македония – 6,6%, Германия – 6,6%, Турция – 1,3%. Едновременно с това българите са намалили посещенията си в Израел със 7,1%, в САЩ – с 4,1%, в Полша – с 1,8%.

Източник: Дума

Фонтан - програма

Пет приказни фонтана по света

Posted By : Светослав Илиев/ 3865

Открийте света с „Ориент-Експрес-Тур!“

 

Фонтаните са една от най-привлекателните забележителности на открито. Тези съоръжения не служат единствено за охлаждане в непоносимите летни горещини. Ето и кратък списък с 5 красиви фонтана, привличащи огромен брой туристи от цял свят.

Фонтаните „Беладжио”, Лас Вегас, САЩ

Разположени са на изкуствено езеро пред световноизвестния хотел „Беладжио“. Те впечатляват с мащаба си и красивата „хореография“, която предоставят на своите посетители. Фонтаните могат да изхвърлят вода на височина, равна на 24-етажна сграда.

Известни като „пеещите” фонтани, те предлагат уникално светлинно и музикално шоу. В следобедните часове то се провежда на всеки 30 минути, а от 20:00 ч. до полунощ – на 15 минути. Сред музикалните хитове, които звучат по време на програмата, са „Time to say goodbye” на Андреа Бочели, „Your song” от Елтън Джон, „Viva Las Vegas” на Елвис Пресли, „Luck be a lady” в изпълнение на Франк Синатра и др.

Фонтан х-л "Беладжио"  Фонтан в Лас Вегас

Фонтанът в Дубай

Това е най-големият музикален фонтан на планетата. Той е разположен в езеро в непосредствена близост до най-високата сграда в света – „Бурдж Халифа“. Осветен от над 6600 светлини и 25 цветни прожектора, фонтанът изстрелва вода на височина до 152 м.

И този фонтан, по подобие на „Беладжио”, предлага великолепно светлинно и музикално шоу. Представленията са напълно безплатни и могат да бъдат наблюдавани от различни места около центъра на Дубай. Те се провеждат всеки ден и са с продължителност до 5 минути. Вечерното шоу започва в 18 часа и се провежда на всеки 30 минути до 23 часа. Има и 2 представления през деня – от 13:00 и 13:30, в петък – от 13:30 и 14:00 ч.

Фонтан в Дубай  Фонтан пред "Бурдж Халифа"

 

Фонтанът „Монтжуик”, Барселона, Испания

Намира се в близост до един от най-известните площади в града – „Плаза де Испания“. Фонтанът е построен през 1929 г. за международно изложение, а днес представлява едно от най-романтичните места в красивия испански град.

Заедно с музея „Насионал”, фонтанът „Монтжуик” е изцяло реставриран преди летните олимпийски игри, проведени в Барселона през 1992 г.  Мястото става още по-привлекателно за туристите, тъй като се създава музикална програма, съпроводена с красиво светлинно шоу. Изпълненията включват класическа и модерна музика, както и такава от филми като „Кръстникът”, „Властелинът на пръстените” и др.

Фонтанът "Монтжук"  Фонтан в Барселона, Испания

Фонтанът „Лунна дъга”, Сеул, Южна Корея

Разположен е на мост над река Хан, който свързва южнокорейските градове Сеохо и Йонгсан. Той разполага с почти 10 000 LED дюзи от двете страни на моста, а водата се изпомва директно от реката. Фонтанът изстрелва 190 тона вода в минута на височина от 20 м., след което тя се връща в река Хан.

Забележителни са музиката и осветлението, които фонтанът предлага. Те могат да бъдат в 100 различни конфигурации. Фонтанът работи от април до октомври, между 4 и 6 пъти седмично, за период от 20 минути.

Красив азиатски фонтан  Фонтанът "Лунна дъга"

Фонтанът „Треви”, Рим, Италия

Един от най-известните фонтани в света се намира в центъра на Вечния град. Той не е толкова мащабен и блестящ, колкото останалите съоръжения в списъка, но за сметка на това впечатлява със старинната си архитектура.

„Треви” е построен в края на XVIII в. и е най-големият бароков фонтан в Рим. В центъра на фонтана е изобразена скулптура на бог Нептун. Тя е заобиколена от две женски фигури. Едната е символ на изобилието, а другата – на здравето. Фонтанът е екранизиран във филма „La Dolce Vita” („Сладък живот”) от 1960 г. Той е арена на една от главните сцени в продукцията.

Фонтан в Италия  Красив фонтан в Рим, Италия

 

Източници:

Fountains/of/Bellagio

bellagio/com

cnn/com

wikipedia/org

dubai/fountain

Montjuik/fountain

barcelona/org

Trevi/Fountain

walksofitaly/com

visitkorea/or

theseoulguide/com

 

Филипински ресторант

Ресторанти, които ще ви привлекат с екзотиката си

Posted By : Светослав Илиев/ 2717

Открийте света с „Ориент-Експрес-Тур!“

 

На Земята съществуват ресторанти, които съчетават красота и иновативност. Предлагаме ви кратък списък с 5 необикновени и вдъхновяващи ресторанта:

 

Ithaa Restaurant, Малдиви

Ресторантът е обявен за най-красивия в света от New York Daily News през 2014 г. В превод от местен език името му означава „майка на перлите’’. Разположен в Индийския океан, на 5 м. под морското равнище, той е първият подводен ресторант в световен мащаб. Ithaa разполага с 14 места, а светлината е толкова силна, че персоналът и всички посетители трябва да носят слънчеви очила, за да не увредят зрението си.

Заведението има извити стени и предлага уникална 180-градусова панорамна гледка на своите клиенти. Менюто съдържа най-вече европейска и азиатска кухня. Хайверът и омарът са сред най-изтъкнатите ястия, които се срещат в него. Този ресторант представлява подходящо място за спокоен сутрешен коктейл или обяд, а хората с по-авантюристичен дух дори могат да го резервират за сватби или други специални поводи.

Ресторант в Малдивите   Подводният ресторант

Леденият ресторант, Финландия

Той е част от Снежния замък в Кеми, Финландия. Всичко в него е направено от сняг или лед, с изключение на храните и напитките, които се предлагат на клиентите на заведението. Те трябва бързо да изконсумират това, което са поръчали, тъй като студената температура предполага замразяване на нещата, които се предлагат. Масите в ресторанта са изградени от лед, като има и места, покрити с кожа от елени. Любителите на изкуството със сигурност ще бъдат впечатлени от ледените скулптури.

Менюто, което ресторантът предлага, включва голямо разнообразие от храни, като например сьомга и костур, сервирани със зеленчуци. Срещат се още множество видове супи и дори агнешко месо.

Ресторант във Финландия   Ресторант от сняг и лед

Stratosfare Restaurant, Нова Зеландия

Единственият шанс да посетите този новозеландски ресторант е като се качите на кабинков лифт. Stratosfare се намира на такава височина, че в която и част на заведението да сте седнали, пред вас винаги ще се открива невероятна гледка.

Ресторантът ви дава възможност да се насладите на чудесен обяд или вечеря с приятели или семейство, докато се любувате на езерото Wakatipu и намиращите се наблизо планини. Това е най-доброто място в Куинстаун, откъдето имате прекрасната възможност да наблюдавате залеза на Слънцето. Менюто се състои от емблематични за новозеландската кухня ястия, пресни морски дарове и многобройни вкусни десерти.

Ресторант в Нова Зеландия   Гледка от ресторант

New York City’s Trinity Place restaurant, САЩ

Отворил врати през 2006 г., той се намира в сърцето на Ню Йорк, в непосредствена близост до финансовия район на града.

Някога ресторантът е представлявал заседателна зала за членовете на изпълнителния борд на банките. Днес е подчертано историческото минало на сградата – вратите на ресторанта наподобяват банков трезор, а също така е запазен оригиналният месингов полилей. Както останалите ресторанти в списъка, този също предлага богато разнообразие от висококачествена храна и напитки и представлява удобно място както за делови, така и за неформални срещи.

Ресторант в САЩ   Американски ресторант

The Labassin Waterfall Restaurant, Филипини

Това е един от най-екзотичните ресторанти на планетата. Намира се в сърцето на величествената плантация във Вила Ескудеро. На това място не е нужно да носите обувки – ресторантът се намира в средата на малка река и водопад.

Посетителите на заведението имат възможността да се насладят на невероятната естествена природна красота. Те се хранят на бамбукови маси, като най-често консумират традиционни местни храни – ориз и риба. Обичайно явление тук са музиката на живо и танците във водопада. Мястото не очарова със стил и изисканост, но представлява невероятно преживяване за всички любители на природата по света.

Открит ресторант в Азия   Ресторант във Филипините

Източници:

wiki/Ithaa

unusual/restaurants

dailymail/uk

businessinsider/com

finedininglovers/com

wiki/SnowCastle

bookme/co

ultimatequeenstown/com

trinityplacenyc/com

atlasobscura/com

waterfall/restaurant

atlasobscura/com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О-в Сардиния, Италия

Острови в Европа, които трябва да посетите през лятото

Posted By : Светослав Илиев/ 2265

Открийте света с „Ориент-Експрес-Тур!“

 

В разгара на летния сезон предлагаме на вниманието Ви списък с острови, които пленяват с красотата си. Някои от тях са сред най-популярните туристически дестинации не само в Европа, а в световен мащаб. Други не се радват на подобен интерес, но общото между всички тях е незабравимата емоция, която дават на посетителите си.

Сардиния, Италия

Сардиния е вторият най-голям остров в Средиземно море и един от петте автономни региона в Италия. Разположен е в Западното Средиземноморие, южно от френския остров Корсика. Столица и главен град е Каляри.

Островът впечатлява със своята природна красота, приказни плажове и дейности на открито. Това са основните причини, поради които Сардиния е една от най-посещаваните летни дестинации в света.

Едно от най-популярните места на острова е Коста Смералда – крайбрежна зона и туристическа дестинация в северната част на Сардиния. Това място е привлекателно за множество известни личности и богати хора заради условията, които се предлагат. Коста Смералда се отличава с впечатляващи плажове, изискани ресторанти, луксозни хотели и богат избор от забавления.

Ако сте почитатели на историята, имате възможност да се насладите на паметниците и музеите, намиращи се на острова. Те са неизменна част от величест%D

Топ 10 на най-добрите летни дестинации

Posted By : Niki/ 3106

Зимата е за работа – лятото за забавления! Вижте списък на 10-те най-търсени летни ваканционни места според  авторитетното издание Travel Channel:

10. Бахамите

Със своите близо 700 острова, Бахамите са символ на екзотика и лукс. Въпреки, че винаги съществува риск почивката да се провали от характерните за островите валежи или урагани, времето през юни е меко и изключително подходящо за плаж.

9. Маями

Дори и извън сезона, Маями привлича много посетители, най-вече европейци и южноамериканци,които бягат от зимата.За да се охладите от непоносимата жега е необходимо само да се потопите в залива Бискейн в Атлантическия океан или в някой от впечатляващите инфинити басейни.

8. Остров Каталина, Калифорния

Остров Каталина е идеално решение за всеки, който иска да избяга от градския трафик и търси отдих. Каталина предлага страхотни възможности за любителите на красивите плажове, за гмуркане или колоездене.

7. Остров Макинак, Мичиган

Остров Макинак е на 20 минути разстояние с лодка от горния или долния полуостров на Мичиган. Повечето от близо 4 квадратни мили площ са покрити с паркове, идеални за туризъм и колоездене. Да не забравяме и красивата архитектура с викториански къщи, датиращи от времето на Гражданската война.

6. Мериленд, Оушън Сити

Този крайбрежен град по Източното крайбрежие е известен най-вече с плажната си алея. Идеално място за класически забавления, разходка по крайбрежието и пътуване с лодка по залез слънце.

5.Амстердам

На пръв поглед може Амстердам да не изглежда като част от този списък, но именно лятото е най-подходящото време за посещения в града. Амстердам посреща своите туристи с изобилие от фестивали, забавления, красиви градини и известните си канали. Градът е идеален за градски разходки, пътуване с лодка или велосипед.

4. Вирджиния Бийч

Не е изненадващо, че Вирджиния Бийч е сред най-предпочитаните летни дестинации. Тя привлича своите туристи с близо 35 мили пясъчни плажове. Асфалтофият крайбрежен път от 3 мили предлага чудесни възможности за разпускане, а също и за колоездене.

3. Бора Бора

Представата за островен рай се препокрива с изкачващите се в тюркоазената лагуна бунгала на Бора Бора. Островът е заобиколен от кръгов коралов риф, което го прави идеален за любителите на гмуркането. Една от мечтаните дестинации за младоженци.

2. Дубай

Пустинята на Дубай предлага изумителни преживявания като каране на ски насред пустинята, пазаруване в най-големия търговски център в света и изкачване на „Върха на света“ или в най-високата сграда Burj Khalifa.

1.Хаваи

Не ви е нужен паспорт, за да посетите дестинация номер 1 в списъка, но можете да се почувствате като в друг свят, благодарение на червените и черни пясъчни плажове на Хавайските острови, големите морски скали, вулканичните пейзажи. Островът предлага уникални преживявания, подходящи както за почитателите на лукса, романтиката, така и за онези с приключенски дух.

 

Източник: http://www.travelchannel.com