Влакът Ориент Експрес

10

апр.
2017

„Ориент Експрес“ – влакът-легенда

Posted By : Didi Velichkova/ 3109
Открийте света с „Ориент-Експрес-Тур!“

Пътуването с легендарния влак „Ориент Експрес” е преживяване, което оставя спомени за цял живот. Ориент-Експрес-Тур е официален партньор на Simplon-Orient-Express и предоставя такава възможност.

Във влака са пътували редица кралски особи и известни личности, сред които Леополд II, Карол II, Лев Толстой, Лев Троцки, Мата Хари и др. Той вдъхновява световноизвестната британска писателка Агата Кристи да напише роман, озаглавен „Убийство в Ориент Експрес”, издаден през 1934 г. 40 години по-късно романът е екранизиран.

„Ориент Експрес” представлява истинско произведение на изкуството. Той е смятан за икона на стила Aрт Деко. Открит е на 04.10.1883 г. от белгийския предприемач Жорж Нагелмакерс, собственик на компанията Wagons-Lits. На тази дата влакът тръгва от Париж, преминава през Виена, Мюнхен, Гюргево и Русе и достига пританището в град Варна. Оттам пътниците са превозени с параход през Черно море до Константинопол (днешен Истанбул).

 

Ориент Експрес България   Роман на Агата Кристи

 

Дейността на влака е прекратена с настъпването на Първата световна война през 1914 г., но е възстановена пет години по-късно. Композицията преминава през Кале, Париж и Лозана. Отварянето на тунела Симплон разширява в значителна степен неговия маршрут. Сред новите дестинации са важни културни и туристически центрове в Европа, сред които Милано, Венеция, Загреб, Белград и София.

Вагоните на „Ориент Експрес” предлагат множество удобства на своите пътници, сред които: 7 спални, 3 вагон-ресторанта, пиано бар, както и вагон-баня със 7 самостоятелни кабини и фризьорски салон. Обслужването отговаря на високите стандарти, които влакът предоставя. Екип от доказани професионалисти се грижи за комфорта на пътниците по време на пътуването.

Ориент-Експрес    Ресторант във влак

 

Храната, която се предлага във влака е от най-високо качество. Повечето от ястията са продукт на френската кухня. За вечерята има наложен дрескод, като за мъжете е препоръчително да носят костюми в тъмен цвят. По-голямата част от тях залагат на смокинги с папийонки.

Храна в "Ориент Експрес"

 

Първата линия, по която влакът се движи, а именно Париж – Истанбул, се изпълнява и днес. Simplon-Orient-Express предлага екскурзии от френската столица до турския мегаполис веднъж годишно – през месец август. Почивка в обратния ред – от Истанбул до Париж можете да си подарите през септември. Налице са и други популярни направления, например: Истанбул – Букурещ – Будапеща – Венеция; Венеция – Виена – Лондон; Лондон – Венеция (двупосочно) и др.

Източници:

atlasobscura/com

britannica/com

telegraph/uk

wikipedia/Orient/Express

rual/travel/blog