Високи температури в Банкок

02

мар.
2017

Най-горещите градове в света

Posted By : Светослав Илиев/ 3285
Открийте света с „Ориент-Експрес-Тур!“

 

Омръзнало Ви е от студ, сняг и поледици? Искате да захвърлите зимните якета и топлите шалове? Предлагаме на Вашето внимание няколко места в света, където е невъзможно да избягате от горещините.

 

Банкок, Тайланд

Лятото в Банкок е почти целогодишно, затова и градът се смята за един от най-топлите в света.
Тайландската столица е известна с високата влажност и образуващия се смог, което създава известни затруднения за туристите, решили да посетят града. Въпреки това, мегаполисът е сред водещите туристичеки дестинации. По данни на компанията Mastercard, през 2016 г. Банкок е бил посетен от над 21 милиона души, останали за повече от ден в града. Банкок предлага множество атракции за хората, решили да прекарат част от времето си в града. Сред тях е карнавалът Чанг, където човек може да се спусне от 40 метра височина, да се повози на влакчето на ужасите и др.

       

 

Мелбърн, Австралия

Мелбърн е вторият най-голям град в Австралия, с население около 4 млн. души. Градът е силно развит в множество направления: образование, здравеопазване, развлекателна индустрия, туризъм, спорт. Поради тази причина, в 6 поредни години Мелбърн е обявяван за най-приятния за живеене град от Economist Intelligence Unit. Градът е известен още като културната столица на Австралия, тъй като е родно място на австралийския импресионизъм, както и на телевизионната и кино индустрия в страната.
Мелбърн е столица на Австралия от 1901 до 1927 г. Тук през 1868 г. отваря врати и първият литературен клуб в страната, кръстен на един от героите в „Хамлет“ – Йорик.

      

 

Кайро, Египет

Кайро е столицата на арабската държава и най-големият град в Африка. Градът е бил заселен преди повече от 6 000 години и е бил столица на множество египетски цивилизации.
Кайро има население от над 10 млн. жители и както много други големи градове в света, страда от високи нива на замърсяване и трафик. Метрото в египетската столица (едно от двете в Африка) се нарежда сред петнайсетте най-натоварени в света. Икономиката на Кайро е класирана на първо място сред държавите от Близкия Изток през 2005 г. според глобалния индекс на градовете на Foreign Policy.
Основна част от икономиката на Кайро е базирана на търговия и индустриално производство. Модерният производствен сектор се разраства значително от средата на XX в. Кайро е основният търговски и промишлен център на Египет. Особено силно развита е леката промишленост и по-специално производството на текстил и хранителни продукти.

       

 

Далол, Етиопия

Това е град в северната част на Етиопия. В близост до него се намира вулканът Далол, най-ниският в света, който за последно изригва през 1926 г. Днес градът e запустял, но преди няколко десетилетия е бил минно селище. Първата световна война се отразява изключително негативно върху икономиката на града и след нейния край производството е спряно. В този период Далол получава мащабни доставки от САЩ, СССР и Германия.
В града не съществуват пътища, единствената възможна форма на транспорт са камилите, но въпреки това Далол продължава да привлича туристи. За да се чувстват по-сигурни по време на посещението си в града, туристите трябва да се придвижват с въоръжена охрана и да носят голямо количество вода със себе си.

 

Атина, Гърция

Когато говорим за екстремно високи температури, то гръцката столица е първенец сред европейските градове. Заради изключително богатата си история и култура, Атина има жизнено важно значение за Европа и света и привлича милиони туристи всяка година. Древното пристанище Пирея служи като главна точка на достъп до града по море от островите в Егейско море и Източното Средиземноморие. Атина е един от водещите икономически центрове в Югоизточна Европа. По данни на Евростат от 2011 г., това е шестата най-гъсто населена столица в Европейския съюз.
От началото на новия век Атина разполага със значително подобрена инфраструктура. Донякъде това се дължи на провеждането на Летните Олимпийски Игри, които се проведоха в града през 2004 г. Гръцкото правителство, подпомогнато от Европейския съюз, финансира множество големи инфраструктурни проекти, сред които международното летище Елефтерис Венизелос, разширяването и модернизирането на метрото в града, както и новата магистрала Атики Одос.

       

 

Източници:

telegraph/uk

Melbourne

buzzfeed/com

wikipedia/Bangkok

Cairo

Dallol

mnn/com

interesting/com

airconco/com

Athens

visitgreece/gr

piraeus/athens