Ниски температури в Харбин

21

фев.
2017

Най-студените градове в света

Posted By : Светослав Илиев/ 2902
Открийте света с „Ориент-Експрес-Тур!“

 

След края на суровата зима, мнозина от нас тръпнат в очакване на летния сезон. Мислим си за слънце, море, пясък, но  по света има места, в които са налице съвсем различни климатични условия – слънчевите лъчи рядко си проправят път, а снегът и минусовите температури са ежедневие. Ето кои са някои от най-студените градове в света.

 

Харбин, Китай

Харбин се намира в североизточната част на Китай. Той е столицата и най-големият град на провинция Хъйлундзян, с приблизително 10 милиона души население. Заради тежките климатични условия, Харбин често е определян като „леденият град”.

За Харбин е обичайно явление термометрите да показват минимум 20 градуса под нулата през януари. Температури от порядъка на -35 градуса не са необичайни.

Градът е известен най-вече с Международния фестивал на леда и снежните скулптури. Това е едно от четирите най-големи събития в света, посветено на тази тематика. Останалите се намират в Япония, Канада и Норвегия. Фестивалът е проведен за първи път през 1963 г. и привлича милиони туристи всяка година.

     

 

Бароу, САЩ

Бароу е най-северният град в САЩ. Той има население малко над 4000 души. Градът се намира толкова далеч на север, че не е свързан от пътища с останалата част на Аляска – до него може да се дотигне само със самолет или по море.

Най-топлият месец през годината е юли, когато средно високата температура достига 8 градуса. Температурният рекорд в града е поставен на 13.07.1993 г., когато термометрите отчитат 26 градуса.

Интересно е да се отбележи, че Бароу предлага възможност за наблюдение на полярни мечки. Все пак шансовете да зърнете този бозайник не са особено големи.

     

 

Якутск, Русия

Якутск е град в Русия, столица на Якутия. В него живеят малко над 300 000 жители.

На 05.02.1891 г. е измерена най-ниската температура в града. Тогава тя достига до -64.4 градуса. Най-екстремните температури са през месец януари със средна температура от -38 до -42 градуса.

Зимният сезон в Якутск може да започне доста по-рано в сравнение с други градове по света. Средно високата температура за началото на октомври е едва -1 градус.

Якутск       Якутск

 

Източници:

accuweather/com

oyster/com

Barrow/wikipedia

Harbin/Festival/wikipedia

coldest/cities