Голяма надморска височина в Потоси

27

фев.
2017

Най-високите градове в света

Posted By : Светослав Илиев/ 4630

Открийте света с „Ориент-Експрес-Тур!“

 

Животът на голяма надморска височина е тема, която винаги е представлявала интерес, най-вече за научните среди. Как се адаптира човешкият организъм към по-бедния на кислород въздух? Ето някои от градовете с изключително голяма надморска височина.

Ла Ринконада, Перу

5100 м. надморска височина

Това е градът с най-голяма надморска височина в света. Ла Ринконада се намира в перуанските Анди, в близост до златна мина. Любопитно е да се отбележи, че работниците в мината 30 дни не получават заплати за труда си, а на 31-ия ден им е позволено да вземат толкова руда, колкото могат да носят. Мината е основната движеща сила за икономическото развитие на града, но въпреки това неговата инфраструктура остава много слаба. В Ла Ринконада няма водопроводна инсталация, нито канализация. В резултат на това, във въздуха се съдържат множество вредни емисии, които оказват неблагоприятен ефект върху здравето на жителите на града.

Независимо от незадоволителните условия за живот, населението на този перуански град непрекъснато нараства през последните няколко години. Причината за това е значителното увеличение на цената на златото.

Ла Риконада, Перу    Ла Риконада, Перу

Серо де Паско, Перу

4330 м. надморска височина

Това е град с население от около 70 000 души, разположен в централната част на Перу. Серо де Паско е един от най-високите градове в света с жители над 50 000 души. Градът е свързан със столицата Лима чрез пътища и железопътна линия, като разстоянието между двата града е 300 км.

В Серо де Паско можете да видите цялата история на перуанската миннодобивна промишленост. Богатите сребърни руди са открити в близост до Серо де Паско през 30-те години на XVII в. В продължение на два века градът е един от главните източници на сребро в световен мащаб. Серо де Паско е известен още с добива на злато, мед, олово и цинк.

Серо дел паско    Серо дел паско

 

Пагри, Китай

4 300 м. надморска височина

Пагри е град в Китай, част от Тибетския Автономен Регион. Намира се на почти 3 000 км. северозападно от столицата Пекин и е в близост до границата с Бутан. Пагри е слабо населен, като има малко над 2 000 жители. Това е един от най-високите и студени градове в световен мащаб.

Къщите тук са направени основно от традиционните тибетски камъни и дървесина. Пагри е богат на минерали, диви животни, растения и туристически ресурси. Градът е също и търговски център, но заради географското си положение е особено застрашен от природни бедствия.

град Пагри   град Пагри

 

Ел Алто, Боливия

4150 м. надморска височина

Ел Алто е един от най-големите и бързо развиващи се градове в Боливия, с население малко над 1 млн. жители. В миналото градът е бил само предградие на намиращата се наблизо столица Ла Пас, но в резултат на миграцията през 50-те години на миналия век от селските райони на страната към Ла Пас, регионът се разраства и придобива статут на град с важно значение за страната.

Районът, в който е разположен градът е много сух и студен и поради тази причина преди 1903 г. той не е бил населен. През 1925 г. е построено летище, а през 1939 г. отваря врати първото основно училище. През 1985 г. Ел Алто става независим от столицата Ла Пас, а през 1987 г. официално е обявен за град.

град Ел Алто

Потоси, Боливия

4090 м. надморска височина

Градът се намира в подножието на планината Серо де Потоси, чиято връхна точка достига 4824 м. Открит през 1545 г., Потоси бързо започва възходящото си икономическо развитие и се превръща в един от най-големите градове в Латинска Америка и света. През 1672 г. започват да се секат сребърни монети. Изградени са и водоеми, които да отговарят на нуждите на нарастващото население. По това време в града са построени множество църкви, а населението нараства почти до 200 000 души, което превръща Потоси в един от най-големите и богати градове в света. От началото на XIX в. започва период на икономически спад, тъй като ресурсите на сребро се изчерпват.

град Потоси

 

Източници:

wikipedia/Potosi

La/Rinconada

El/Alto

the/guardian/com

amusing/planet/com

national/geographic/com

Cerro/de/Pasco

trip/suggest/com

Pagri