Свещеният път

15

май
2017

Ел Камино – пътешествието, което няма да забравите

Posted By : Didi Velichkova/ 3884

Открийте света с „Ориент-Експрес-Тур!“

 

В случай, че искате да съчетаете полезното с приятното, да се отдадете на спорт, но същевременно с това да се полюбувате на величествена природа, то непременно трябва да посетите Камино де Сантяго, Свещения път. „Ориент-Експрес-Тур“ Ви предоставя този невероятен шанс. Предлагаме Ви възможност да преминете по различни маршрути – Английският път, Френският път с велосипед и Френският път на кон.

Камино де Сантяго - природа   Ходене по пътя Ел Камино

 

Ел Камино представлява голяма мрежа от маршрути в Европа за поклонение пред мощите на свети Яков в прочутата катедрала, намираща се в Сантяго де Компостела, Северозападна Испания. Легендата гласи, че останките на апостола са били пренесени с лодка от Йерусалим до този испански град. От хилядолетия насам поклонници прекосяват високите равнини на Кастилия и хълмовете на Галисия, за да отдадат почит на един от Христовите ученици.

Катедрала в Испания

 

Френският маршрут на Ел Камино е най-популярeн за туристите, решили да осъществят едно от най-забележителните пътешествия в живота си. Той е с дължина 780 км. и започва от Сен Жан-Пие-дьо-Пор във Франция, преминава през Пиренеите и почти цяла Северна Испания, и достига до Сантяго де Компостела. Налице са още десетки маршрути, започващи от три различни държави – Франция, Испания и Португалия.

Oсновно предизвикателство за успешния преход е дългото разстояние, което трябва да се измине в продължение на няколко дни. В случай, че изминете 100 км. пеша или 200 км. с велосипед или на кон, получавате сертификат „Компостела”. Именно поради тази причина повечето туристи предпочитат да започнат своя поход от Сария – малък град в Испания, намиращ се на 111 км. от Сантяго де Компостела.

Ел Камино - спорт и отдих   Пътят Ел Камино

 

През вековете пътят Ел Камино е бил изминат от хора с различни професии и социален статус, с различно обществено влияние. По него са вървяли както забележителни личности в световната история, като Карл Велики, крал Алфонсо II, папа Каликст, така и фермери, свещеници, просяци и пътешественици.

През октомври 1987 г. Камино де Сантяго е обявен за първия европейски културен маршрут от Съвета на Европа. Той е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

С всяка изминала година нараства броят на желаещите да преминат по някой от уникалните маршрути, част от Свещения път. От 2013 г. досега близо 1 млн. души са изпитали невероятната емоция и духовна наслада, която Ел Камино предлага.

 

 

Източници:

santiago/compostela/net

caminoways/com

camino/santiago/de/compostela/com

wikipedia/Camino/de/Santiago